Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strona główna akcji WiOO w szkole.
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Aktualności:
Szukaj
Strony: [1]
Drukuj
Wątek: Zalecane konfiguracje sprzętowe - HCL i inne.  (Przeczytany 3902 razy)
« : Sierpień 20, 2007, 08:08:01 »
barteqx
Gość

Trzeba zastanowić się nad konfiguracjami sprzętowymi dla Linuksa. Nawiazuję tu do tematów o sklepach.

Trzeba przedstawić dla kazdej dystrybucji, konfiguracje dla każdej z klas(Econo, Multemdialna, Power).

Moje propozycje:

Mandriva:
A)Econo:

Intel Core 2 duo E4xxx / AMD
GeForce 8400 256 MB
Dysk 160 GB Sata II 8 MB cache, 7200rpm
Płyta Gł. Chipset Intela/Nvidii, obsługa FSB 800 i 1066, Sata II, PCI-E 16x, 1x, Złącze LGA 775/AM2, zintegrowana karta dźwiękowa.
1GB DDRII RAM 667 MHz - jakies porządne, ale dość tanie.
Nagrywarka DVD 16x
Zasilacz 450W

B)Multimedialna

Intel Core 2 Duo E6xxx
GF 8600 256 MB
Dysk 200GB Sata II 16MB Cache, 7200rpm
Płyta(taka sama jak w wersji Econo)
2GB DDRII 667 MHz
Jakaś średnia karta dźwiękowa
Nagrywarka DVD 16x
Zasilacz 500W

C)Power
Intel Core 2 Quad
Dysk SATA 2 320 GB w RAID Nagrywarka DVD 16x
Płyta: Podobna jak wyżej, ale z obsługą SLI
GF 8800 GTX
4GB DDRII 800 MHz
Dobra karta dźwiękowa
Nagrywarka DVD/BD
Zasilacz 6500W

Trzeba jeszcze zastanowić na modelami i producentami. Podawajcie konfiguracje do Ubuntu, OpenSuSE, Fedory.
« Odpowiedz #1 : Sierpień 20, 2007, 08:39:20 »
niedzwiedz
Gość

Myślę, że ważniesze by było najpierw zrobić Listę Kompatybilnego Sprzętu (HCL) - będziemy wiedzieli z czego wybierać.
I po 2. takie coś bardziej pasuje na wiki - czytelniej będzie i wygodniej Mrugnięcie
« Odpowiedz #2 : Sierpień 20, 2007, 08:45:22 »
barteqx
Gość

Trzeba zbadać środowisko tych, którzzy dopiero co kupili komputer i zapytać sie ich jak Pingwin działa.

Jak kto ma nowy komputer(max rok) to niech pisze jak sie sprawuje Linuks.
« Odpowiedz #3 : Październik 17, 2007, 09:20:02 »
kiler129
Gość

Email

Ja posiadam taki sprzet:

Intel Core2Quad 2.4Ghz
Asus P5B Deluxe
4GB Ram
Zasilacz ThermalTake TougPower 700W
120+80GB hdd
DVD-R/W

SuSe sprawuje sie swietnie  Chichot
Uruchamia sie szybko a z uruchamianiem programow pod winkiem nie ma problemow. Czesto zapominam ze siedze na lin  Język

« Odpowiedz #4 : Październik 19, 2007, 08:48:19 »
mkey
Gość

Email

Nie bardzo rozumiem czemu ma się akcja skupiać na zalecaniu danej konfiguracji sprzętowej?
Jesli się chce przekonać kogoś do WiOO a szczególnie szkoły to trudno przyjść na takie spotkanie czy prezentację i powiedzieć: "sorry, nie macie za bardzo kompatybilnego sprzętu, warto by coś w tym zmienić..."
Ja zakładam, że promując WiOO należy się skupić nad takim problemem jak wsparcie dla jakichś nietypowych konfiguracji sprzętowych czy obsłudze nowych urządzeń peryferyjnych.
Większość szkół nie posiada nowego sprzętu i nie bardzo jest w stanie wymienić go sobie.
Należy w tym wypadku raczej dostosować konfigurację OS czy programową dla sprzętu już istniejącego (lekkie powłoki graficzne, alternatywne przeglądarki i edytory tekstu).
Zdaje mi się, że powinno się zrobić parę specyfikacji sprzętowych i ustalić jak to oprogramować coś w stylu:
old school: (P4 <= 800MHz, 256MB RAM, Grafika zgodna z VGA-bez wsparcia 3D, ) - polecamy: np debian , powłoka KDE - Max 2pulpity... i tak dalej
« Odpowiedz #5 : Listopad 12, 2008, 03:50:37 »
Marcin Wilk
Nowy użytkownik

WWW Email
*

126530466 ng@grafik.3d.pl nicr4m nicr4m

Ja mysle ze fajnie by bylo wziasc pod uwage, nie to "na czymf ajnie linux chodzi" tylko to, jakie systemy sa uzywane w szkole. I wymienianie tutaj core2duo jakiegokolwiek brzmi troche smiesznie bo, wiekszosc szkol ma duuuuzo slabsze komputery.

Ostatnio widzialem pracownie zbudowana w oparciu o Celerony 300Mhz, 32MB RAM i k. graficzne z 2MB wlasnej pamieci (na rdzeniu ATI mach64).

Srednia z jaka sie spotykam w szkolach to Duron 800 (badz Celeron 800), 128MB RAM i dysk juz duzy, powiedzmy 8GB.

Core2Duo sie nawet nie uswiadczy w nowych rpacowniach, gdyz tam wygrywaja przetargi najtansze komputery z Celeronami 2GHz, a na serwer trafia w ramach czegos lepszego Core Duo z 1GB RAM.

Wiec trzeba zrewidowac myslenie, i dostosowac Linuxxy do szkol, a nie odwrotnie, bo sie ine uda.
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do:  

© 2006 WIOO w szkole - forum