Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strona główna akcji WiOO w szkole.
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Aktualności:
Szukaj
Strony: 1 [2]
Drukuj
Wątek: Aplikacje dla WiOO  (Przeczytany 6303 razy)
« Odpowiedz #15 : Lipiec 25, 2007, 04:26:00 »
jan.koprowski
Gość

@Velans:

Bajerki mają być przez cały czas bez względu na to co będziesz pokazywał Chichot
« Odpowiedz #16 : Lipiec 25, 2007, 04:27:31 »
Velans
Gość

@jan.koprowski

Oczywiście Język
« Odpowiedz #17 : Lipiec 25, 2007, 10:11:18 »
pawelbial
Gość

No i stało sie:)
Własnie zrobiłem któtki spis programów dla KDE. Jak napisałem KDE-Edu trzeba opisać troche dokładniej. Prawdopodobnie jutro opisze KDE-Edu i dodam kilka kategorii.
aMule nie jest może dedykowane KDE, ale jak wiadomo jest to wiodący dostawca tego typu oprogramowania do Linuxa.
rTorrent to bardzo fajny kilent torrent. Może zostać usunięty, ale może zostać wykożstany w prezentacji.
Najlepiej jak propozycje programów będą podawane tutaj i poddawane ogólnej krytyce lub dezaprobacie.
Przydało by się jak by się ktoś zają programami dla GNOME, bo sam nie miałem zbyt dużego doświadczenia z tym środowiskiem.
« Odpowiedz #18 : Lipiec 25, 2007, 11:16:12 »
Squach
Gość

hehem, co ty pisesz [do autora topicu]
mplayer, kadu Chichot
jeszcze powiedz ze widzialbys tam kodeki w32 lub najlepiej drm :] cos czuje ze masz problemy z zainstalowaniem tego wszystkiego :O. naprawde powiadam wam iz te programy dla szkol sa zbedne

-0
w szkole na infie powinni nauczyc obslugi i konfiguracji/kompilacji linuksa :> a nie podawac na tacy jak to ma w sobie m$
« Ostatnia zmiana: Lipiec 25, 2007, 11:17:44 wysłane przez Squach » Zapisane
« Odpowiedz #19 : Lipiec 25, 2007, 11:26:12 »
jan.koprowski
Gość

@Squach:

Zależy gdzie - na wiki pisałem o ujęciu "studia", ale to musi być tylko wybiegnięcie w przód... Trzeba pokazać, że przechodząc na Linuksa nic się nie traci !
« Odpowiedz #20 : Lipiec 25, 2007, 11:31:34 »
Velans
Gość

Cytat: pawelbial
Najlepiej jak propozycje programów będą podawane tutaj i poddawane ogólnej krytyce lub dezaprobacie.
Więc ja bym zaproponował dodać Thunderbirda do Poczty, Psi lub Pidgin do Komunikatorów(klient jabbera) narazie to tyle. Uśmiech

Pozdrawiam
Velans
« Odpowiedz #21 : Lipiec 26, 2007, 08:33:19 »
pawelbial
Gość

Ta akcja w założeniach ma edukowanie młodzieży, a to że będą niewolne kodeki lub niewolny protokół gadu-gadu to wymóg, gdyż bez tego młodzież nie będzie chciała migrować. Bo co komu z sytemu na którym nie skontaktuje się ze znajomymi lub nie obejrzy filmu. Co do Thunderbirda to w sumie można, ale jest już Kmail, który nie odbiega zbyt funkcjonalnością, a także Thunderbird pisany jest w GTK. Komunikatory można umieścić na liście, ale nie przedstawiać ich w prezentacji.
Ogólnie lista powinna służyć dla początkujących użytkowników Linuxa, który nie bardzo wiedzą, którą aplikacje do czego wybrać.
Cytat: Squach
w szkole na infie powinni nauczyc obslugi i konfiguracji/kompilacji linuksa :> a nie podawac na tacy jak to ma w sobie m$
W szkole uczniowie powinni poznać Linuxa, nauka obsługi to raptem 1 lekcja. Pamiętaj, że jest także program jaki nauczyciele informatyki sobie ustalili.

EDIT:
GNU Termial Ucznia - bardzo fajny program ułatwiający niezapominanie o sprawdzianach i kartkówkach.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2007, 09:00:34 wysłane przez pawelbial » Zapisane
Strony: 1 [2]
Drukuj
Skocz do:  

© 2006 WIOO w szkole - forum