Autor Wątek: SRU_nauczyciel  (Przeczytany 183 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marcin.klessa

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja +0/-0
SRU_nauczyciel
« dnia: Grudzień 19, 2011, 10:40:27 pm »
Składam propozycję aby utworzyć trzeci obraz SRU dla nauczyciela.
Dlaczego:
1) nauczyciel pracuje na swoim komputerze a nie na serwerze - tak przynajmniej powinno być
2) powinien mieć wersję dostosowaną do sprzętu peryferyjnego na którym pracuje
3) powinien mieć oprogramowanie dla nauczyciela

Jakie oprogramowanie:
1) ITalc - przydatny jest na kompie nauczyciela a nie na serwerze to raczej serwer powinien być na podglądzie
2) Xsane - świetny program do skanowania lepszy od "Simple Scan"
3) oprogramowanie pozwalające zarządzać zdalnie serwerem
4) oprogramowanie edukacyjne

Co wy na to?

abix_adamj

• Administrator
  • Nowy użytkownik
  • Reputacja +0/-0
  • Adam Jurkiewicz
    • Firmowo
Odp: SRU_nauczyciel
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 20, 2011, 12:44:25 pm »
A ja na to tyle, że:
* dotychczas spotkałem się raczej z sytuacją, że nauczyciel informatyki raczej wprost na serwerze pracuje
* w małych szkołach jest mało komputerów, więc każdy się liczy (chyba że się mylę)

Oczywiście zupełnie inaczej może być kiedy zamiast nauczyciela informatyki widzimy nauczyciela np. historii, ale raczej historii w sali od informatyki się nie robi.

Poza tym oznaczałoby to dla mnie konieczność utrzymania 3ciego komputera, 3ciej wersji systemu, 3ciego ISO, itd...

Konkluzja: na razie jestem przeciw (ale tylko krowa nie zmienia poglądów, więc może kiedyś..).
Adam
Uwaga! - z chęcią pomogę tym, co czytają moje posty do końca i stosują się do moich próśb o informacje.
=
=
http://www.abix.info.pl/rc-linux/jak-madrze-zadawac-pytania.html

kadkarol

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja +0/-0
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 20, 2011, 01:18:31 pm »
Adam-masz rację.
Niestety szkolna rzeczywistość jest taka jaka jest. Mimo wymagań, by od wrzesnia 2011 roku był jeden komputer na jednego ucznia w gimnazjum, to szkoły mają problem ze sprostaniem tym wymogom. I to nie tylko jeśli chodzi o stanowiska komputerowe. Często są to względy techniczne wynikające z przymusów środowiskowych. Ale juz np. zdaje się podstawówki ten zapis nie dotyczy (Jeśli się myle, to mnie poprawcie). A więc u nas w szkole o ile w klasach gimnazjalnych sytuacja jest ok (20 komputerów + serwer) o tyle w podstawóce mam np. 24 dzieci i wtedy ja zmykam do pracy na serwerze, bo każdy komputer się liczy. Niby na stałe mamy serwer Edubuntu LTSP. Praca na nim nie wpływa na szybkość pracy terminali. Jest wygodna, ale to już sprawa zalet środowiska LTSP.
Sprawa chodzenia do pracowni na inne przedmioty jest i tu trzeba powiedzieć raczej nie należy pozwolić , by przypadkowy nauczyciel siadał do serwera.

Niestety swego czasu praca nauczyciela na serwerze sbs była u nas w szkole normą. Nawet MS Office tam upchaliśmy i pracować się dało. Z serwerem linuxowym uzywanym z czasu jako desktop przecież będzie wydajniej niż z tym SBS-em.

Adam -myslę, że jak problem serwer będzie z grubsza ogarnięty, to mozna pomysleć. A poza tym to przecież można sobie chyba doinstalować iTac na jednej ze stacji:)

marcin.klessa

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja +0/-0
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 20, 2011, 08:23:38 pm »
Dzękuję serdecznie za uwagi ale :)
dotychczas spotkałem się raczej z sytuacją, że nauczyciel informatyki raczej wprost na serwerze pracuje
Pracowałem w 4 różnych szkołach i w żadnej nikt nie pracował na serwerze. W naszej szkole (3 pracownie) serwery są na zapleczach więc technicznie średnio by to wyglądało.

Oczywiście zupełnie inaczej może być kiedy zamiast nauczyciela informatyki widzimy nauczyciela np. historii, ale raczej historii w sali od informatyki się nie robi.
Wg reformy nauczyciele powinni bardzo intensywnie korzystać z pracowni, a raczej nie jest bezpiecznie aby "cywil" pracował na serwerze.

A poza tym to przecież można sobie chyba doinstalować iTac na jednej ze stacji:)

Wszystko można doinstalować, podobnie jak na serwerze ale chodzi o stworzenie efektu finalnego dla pracowni tak, żeby mogły jej używać mniej ogarnięte osoby

Poza tym oznaczałoby to dla mnie konieczność utrzymania 3ciego komputera, 3ciej wersji systemu, 3ciego ISO, itd...

To jest argument. Dlatego też przedłożyłem pomysł do analizy.

Pozdrawiam

kadkarol

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja +0/-0
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 21, 2011, 12:04:25 pm »
W naszej szkole (3 pracownie) serwery są na zapleczach więc technicznie średnio by to wyglądało.
Szkoła, która ma serwerownię z prawdziwego zdarzenia  to super sytuacja i w zasadzie  chyba norma dla szkół typu Zespół Szkół itp. U nas niestety nie ma warunków lokalowych do tego (pomijam fundusze).
Interesuje mnie jak to szkoły rozwiązały.
Projekt EFS zakładał serwer z opcją pracy jako komputer nauczycielski. Wiele szkół ma taką konfigurację do dzisiaj. Pamiętam, że jak  w 2006 roku do nas przyjeżdżali monterzy, to zachwalali, że mamy takie super warunki i mówili o innych szkołach, że stan lokalowy takich pracowni jest tragiczny. Czyżby tak wiele w szkołach od tamtego czasu się zmieniło?
Umowy były tak napisane, że można coś zmienić dopiero po upływie 5 lat. A wiec jak to zrobiliście? SBS-a podłączyliście pod serwer? U nas swego czasu była kontrola i sprawdzali czy wszystko działa zgodnie z umową. A może u was pracownia nie była z EFS? To by w sumie wyjaśniało sprawę.

marcin.klessa

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja +0/-0
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 21, 2011, 09:12:17 pm »
Szczerze mówiąc nie zauważyłem tej klauzuli i serwery są osobno co zresztą jest logiczne. W innych szkołach też tak było (pracownie ministerialne czyli EFS).
Faktycznie jeśli serwer stoi razem z innymi w pracowni to szkoda go nie wykorzystać zwłaszcza jeśli brakuje kompów.

SBS się syspał następnie dysk twardy padł. Nie mam takich zdolności aby go zainstalować wg wytycznych MEN ( firma po szkoleniu czyniła to 8 godzin) więc walnąłem na drugim dysku ubuntu server i śmiga.